Wat is Thermisch spuiten?

Thermisch spuiten is een techniek waarbij een metaal, een metaallegering of metaalverbinding in draad- of poedervorm door middel van een thermisch spuitpistool wordt gesmolten en verstoven op een oppervlak ter verkrijging van een deklaag met verbeterde eigenschappen voor de functie van het onderdeel.

 

 

Thermisch spuiten is, met slechts één uitzondering, een koud proces. Dat wil zeggen dat ongeacht de warmtebron van het pistool waarin het metaal gesmolten en verstoven wordt, het werkstuk slechts een geringe temperatuurverhoging krijgt door de warmteoverdracht van de gesmolten druppels bij het neerkomen. Bij de gebruikelijke spuittemperatuur van 50° tot 200° C kan geen vervorming, structuurverandering of opmenging plaatsvinden.

De structuur van een koud gespoten laag is lamellair, enigszins gelijkend op een gietijzerstructuur. Van sommige gespoten metaallagen zijn micro-poriën en oxide-insluitingen mede de oorzaak van een laag wrijvingscoëfficiënt en een hoge hardheid. Ook nemen micro poreuze spuitlagen zeer goed een smeermiddel op en voorkomen daardoor slijtage door metaal op metaalcontact.

De thermische spuittechniek heeft een groep van materialen die bekend staan onder de naam zelf-vloeiende legeringen of hardmetalen, die na opspuiten een warmtebehandeling krijgen op 1050° – 1150°C. De structuur van deze warm gespoten lagen, hard-facing materialen die vergelijkbaar zijn met Stellieten of opgelaste materialen, is homogeen en de mechanische sterkte is daardoor belangrijk hoger.

Warm gespoten lagen hebben als basismateriaal Nikkel, Chroom of Cobalt, eventueel met toevoeging van Wolfram-carbiden en kunnen geleverd worden in de hardheid van Rc 30 tot en met Rc 75. Dergelijke ingesmolten lagen hebben een zeer grote weerstand tegen chemische corrosie, slijtage, hitte oxidatie en stotende of zware mechanische belasting.

Binnen het thermische spuiten zijn er verschillende manieren om spuitmateriaal op een werkstuk aan te brengen, onder te verdelen door:

– Vorm toevoer materiaal
– Thermisch energiebron
– Kinetische energie omvang

Iedere techniek of behandeling heeft zijn eigen meerwaarde en voor- en nadelen. Om deze reden is het van essentieel belang dat u het juiste advies krijgt van een expert in metaal oppervlaktebehandelingen.

Bron: www.thermisch-spuiten.nl

 

 

N

We hebben passie voor onze klanten

 

N

We dragen zorg voor onze medewerkers

 

N

We maken onze beloftes waar

 

N

We hebben een ‘YES we can’ mentaliteit